HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) in Meram Uluslararası Gençlik Akademisinde 09 Aralık 2019 tarihinde düzenlediği Pazartesi toplantılarında Bisiklet Konya Eski İl Temsilcisi ve Gazeteci-Yazar Nail BÜLBÜL “Konya’nın Ata Sporu Bisiklet” konusunda dernek üyelerine bilgi verdi.

Spor dünyasının duayen ismi Nail BÜLBÜLkonuşmasının başında uzun yıllar bisiklet hakemliği ve il temsilciliği yaptığını, bisiklete merakının 12 yaşında Karma Ortaokuluna giderken ninesinin aldığı bisiklete binmeyle başladığını, memurluğa başladıktan sonra bisikleti bırakmak zorunda kaldığını belirtti.
Bisiklet sporuna ilk adımımı, Mecidiye Han içerisinde Konya’nın ileri gelen eski bisikletçilerden Özmen Akkese vardı. Manifaturacı Akkeseler’in oğlunun iki bisikleti varmış. Bir tanesini ben 145 liraya aldım. Kendime göre idman yapmaya başladım. Bu arada memuriyete başlayınca benim bisiklet kariyerim de bitti. Ama ben 1955’ten beri bisiklet sporunun içerisindeyim. 1954’te memuriyete girdim ve 1955’te de Bursa’ya ilk defa bisiklet yarışlarını seyretmek için gazeteci olarak gittim.  Yarışmalarda hakemlik yapmak için sekiz defa yurtdışına gittim. Federasyonda 12 sene Hakem Komitesi Başkanlığı yaptım. Federasyon yönetim kurulunda bulundum. Sekiz sene de Bisiklet Konya İl Temsilciliği yaptım. Bisiklet Federasyonunun isteğiyle Türk Bisiklet Tarihi’ni yazmak amacıyla yurtiçinde geziler yaparak kitap çıkarttık.
Türkiye\'de Bisiklet Federasyonu 1923’te kuruldu. Konyalı başkanların Necdet Baykut, Feridun İncula, Cemil Ergen, Hürrem Solaklar ve  Erol Küçükbakırcı’dır..Bu işe Konya’da ilk el atan İdmanyurdu ile Gençlerbirliği vardı. Ancak Türkiye çapında bu işin Konya’da temelini atan Şeker Fabrikası ve Necdet Baykut oldu. Bisikletin üniversitesi Şekerspor’dur.1955’te Fabrika Müdürü Osman Bozok tarafından bisiklet takımı kurulduktan sonra dünyaya açan Recep Konuk olmuştur.
Balkan ve Avrupa şampiyonları yetiştiren Türkiye’nin tek ilçe bisiklet takımı Çatalhüyük Çumra Belediyespor olmuştur. Çatalhüyük Çumra Belediyespor’dan 10 ‘a yakın bisikletçi milli takıma girmiştir. Burada ilçe spor müdürü olarak görev yapan Mustafa Dündar kardeşimizin bisiklet takımının oluşmasında büyük katkısı olmuştur. Dönemin Çumra Belediye Başkanı Recep Konuk geren desteği sağlamıştır. Balkan ve Avrupa şampiyonu olan Ahmet Örken Malezya’ya transfer oldu.
Bisiklet sporuna ilk başlayan kişi Nuri Yenal oldu. Diğer isimler Ahmet Çelikdöğen, Meramlı Kazım Özbay, Tayyar, Demirci Mehmet, Ali Saim Kaymak ile Himmet Ölçmen idi. İdmanyurdu ve Gençlerbirliği kulüplerinden sonra 1952’de Yolspor, Şekerspor, Etbalıkspor, Köy Hizmetleri, Medaş, Çumraspor, Marshall, Uğurlu Mühendislik ve Selçuklu Belediyespor bisiklet sporuna el attı.
Türkiye’de ilk velodrom pisti Konya’da açıldı.500 metrelik bisiklet pistinin temeli stadyumla 1949’da atıldı ve veledromun açılışı açılışı da 1952’de yapıldı. Pistin açılışını Beden Terbiyesi Genel Müdürü Vildan Aşir Savaşır yaptı. Açılışta 1948 Londra Olimpiyatları’na katılan Talat Tunçalp, Orhan Sırala, Ali Çetiner ve Enver Osmalı’dan oluşan bisiklet milli takımı gösteri yarışı düzenledi. Türkiye’deki diğer velodrompisti Balıkesir’de bulunuyordu. Uzunluğu 520 metre olduğu için yarışlar 20 metre önden başlıyordu. Konya Bisikletçileri Koruma ve Kalkındırma Derneği 1974’te kuruldu ve ilk başkanın Ali Kemal Erkan’dı. Şimdiki dernek başkanı ise Fatih Yılmaz’dır.
Bisiklet sporunun başkenti olarak ün yapan Konya, 125’in üzerinde millî sporcu yetiştirerek kırılması mümkün olmayan bir rekorun sahibi oldu. Türkiye\'de bu güne kadar milli formayı giyen bisikletçilerin yüzde 75\'ini Konyalı sporcular oluşturmuştur. Düz bisiklet yarışları 1954’te Türkiye’ye yerleşen Nezir Soanakın tarafından başlatıldı.1955’te Konya Şekerspor’a katıldı. Nezir Soanakın milli takımda yer aldı ve antrenörlük yaptı. Birçok milli bisikletçinin yetişmesinde emeği geçti. Alaaddin Tepesi çevresinde yapılan kriteryum yarışlarının başlattı. Bu yarışlar büyük ilgi gördü.
Konya’dan sonra Kocaeli ve Sakarya bisiklet sporuna el attı. Şeker Fabrikası doyuma ulaştığı için bisiklet sporuna desteğini azalttı. İlk Marmara Bisiklet Turu yabancısız yapılırken sonradan yurtdışından sporcular geldi.
1952’de Konya’da yapılan yarışlarda Konyalı bisikletçi Saim Kıyıcı, Türkiye Şampiyonu oldu. Konyalı millî bisikletçi Tevfik Erdoğdu, dört yıl üst üste Türkiye yol ve pist sürat şampiyonu olarak rekor kırdı. Konya takım halinde 1980-1985 yılları arasında üst üste beş kez Türkiye birinciliğinin sahibi oldu. Erol Küçükbakırcı, 1973’te Balkan Şampiyonu oldu.. Erol Küçükbakırcı, boksör olmak istiyordu hocasının isteğiyle bisiklet sporuna yöneldi. İsviçre’de düzenlenen şampiyonaya zor şartlar altında katıldık, 16 takım arasında 9. olduk.
Nail BÜLBÜL konuşmasının sonunda bisiklet sporuna Konya’nın damgasını vurduğunu, Tevfik Erdoğdu’nun dört yıl üst üste yol şampiyonu olduğunu, Nurettin Kirpiksiz, Yusuf Ecevit, Erol Küçükbakırcı gibi şampiyon sporcular çıkarttıklarını belirtti. Sohbetin ardından Dernek Başkan Yardımcısı Mustafa DÜNDAR, Bisiklet Derneği Başkanı Fatih YILMAZ ve Tevfik GAZEL tarafından Nail BÜLBÜL’e dernek plaketi takdim edildi. 



HİSDER | HİKMET İLİM ve SANAT DERNEĞİ

Aksinne Mahallesi Gülen Sokak No:4/B Meram /KONYA
Genel Sekreter Muzaffer TULUKÇU : 0 (506) 510 01 60
Sekreter Hasan ÖZÜCAN : 0 (536) 360 17 63