HİSDER (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) in Meram Uluslararası Gençlik Akademisinde 25 Kasım 2019 tarihinde düzenlediği Pazartesi toplantılarında Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlâhiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin KIRDAR “Irak’ta Son Durumlar ” hakkında slayt eşliğinde dernek üyelerine bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin KIRDAR konuşmasının başında Osmanlı coğrafyasındaki olayları ancak akıllı insanların anlayıp kavrayabileceğini belirterek İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa’nın toparlandığını fakat İslam dünyasının henüz kendine gelemediğini belirtti.
 Irak’ın 1920’de İngiltere mandası altına girince Şerif Hüseyin’in kardeşi Faysal Bağdat’ta ilk başkan oldu. 1917-1955 yılları arası ülkeyi oğluyla birlikte yönetti. 1927’de Kerkük’te petrol keşfedildi.1958’deki darbeyle 2. Faysal idam edildi.1958 yılında General Abdülkerim Kasım darbesi ile Irak\'ta krallığı sona erdirerek cumhuriyet ilân edildi. 1959’un Temmuz’unda Türkmenlere yönelik bir katliam yapıldı. Kendi akrabalarım da bu katliamda öldürüldü.
1963’de Baas Partisi mensubu Albay Abdülselam Arif ve subaylarca darbe yapılarak General Kasım idam edildi. Saddam Hüseyin’in 1968’den sonra parti ve ordu içerisinde yükselerek dizginleri ele geçirdi. 1972’de İngilizler kovuldu ve Saddam 1979’da Devlet Başkanı Ahmet El Bekir\'i kansız bir darbeyle devirerek yönetime el koydu.
Saddam, 1979-1980 arasında Şiiler, Türkmenler ve Kürtlere büyük bir katliam yapıyor. Kerkük’te 60 kişi Turancılıkla suçlanarak mahkemesiz asılıyor. Şiilerin lideri Mukteda Sadr’ın dedesini asıyor. Saddam 1988’de Halepçe’de kimyasal silah kullanarak katliam yapıyor. 1980 yılında başlayan ve 8 yıl süren Irak-İran Savaşı’nda Kuveyt Emirliği’nin Irak kuyularından gizlice petrol çektiğinin anlaşılması üzerine Cidde’de yapılan Arap Birliği toplantısında Kuveyt Emirinin , “Sizin paralarınızı kâğıt yapıp tuvaletlerde kullanacağız, karılarınızı dolarla satın alacağız.” ağır sözleri üzerine Saddam, ertesi gün Kuveyt’e giriyor. 1991’de de Amerika öncülüğündeki çok uluslu güç tarafından Körfez Savaşı’yla birlikte Irak işgal ediliyor.
 17 Aralık 1991’de Amerikan öncülüğünde başlatılan savaşta sığınaklarda bulunan çoğu çocuk ve kadın 300 insan öldürülüyor. Irak’ın kuzeyindeki Kürtler ayaklanma çıkartıp Saddam’ın askerlerini dışarıya atarak Kerkük’e kadar geliyorlar. Saddam Kürtlere saldırıya geçerek Erbil’e kadar Kürtlerin çekilmesini sağlıyor. Kürtlerle savaşmadıkları gerekçesiyle 20-40 yaş arası erkekleri Saddam Kerkük’te öldürüyor.
Saddam’ın elinde kimyasal silah olduğu iddiasıyla 17 Mart 2003’te İngiltere Saddam’a 8 saat süre veriyor. Nisan 2004’te Saddam’a karşı harekât başlatılıyor. 2011’e kadar Irak’ta kalan Amerika uçaklarla yer altı kaynaklarını kaçırdı. Petrol tankerleri Amerika ve İngiltere’ye petrol taşıdı. 2008-2013 arasında 550 milyar dolarlık petrol geliri 140 milyar dolar gösterildi. Aradaki fark, Şiilerin bankalarına aktarıldı. Ülke Şii gruplar tarafından soyuldu. Amerika Irak’ta 10 bin askerini kaybetti. Irak’ta direnişin olmadığını söylemek yanlış olur. Felluce’de Amerika 4 bin askeri öldürüldü.
Kerkük’ten 1991’de Konya’ya gelerek 1995’te vatandaşlık aldım. Abim Irak’ta kaçırılınca Tahran’a gittim. Saddam muhalifleri İran güdümünde toplantı yaparken bunların sonradan bağımsız hareket etmesi beklenemez. Saddam’dan sonra Irak’ta bütün fabrikaların kapatılarak sanayi bitti. Şii partiler ülke yönetiminde ön plana çıkmaya başladı. Ülke nüfusunun %40’ı Sünni %60’ı Şii’dir. 2003’ten 2010’a kadar Sünni bırakmadılar. Şiiler halka illallah dedirttiler. Petrol gelirlerinden İran’a aktarılan para 127 milyar dolardır. Konya’dan bir şirket Irak’ta iki stadyum ilahesini 95 milyon dolara aldı, ancak grupların istedikleri rüşvetler yüzünden ihaleden vazgeçmek zorunda kaldı. En küçük işte bile rüşvetsiz işinizi yaptıramazsınız.
 Irak üzerine hem Amerika hem de İran siyasi olarak çökmüş durumda. Hırsızlık diz boyu ve hiç yatırım bulunmuyor. Irak’ta rüşvetsiz bir şey yapamazsınız. Ayaklanmalar üç ay önce Basra’da başladı. O ayaklanmayı çok acımasız bir şekilde bastırdılar. Sonra halk galeyana geldi. Herhangi bir ayaklanma Irak’ı kurtaramaz. Çünkü Irak, İran’ın elinde oyuncak olmuş durumda. İran kolay kolay Irak’tan vazgeçmez. Ama bu ayaklanmalarda Şii-Sünni ayrımı ortadan kalktı ve “Iraklı” kavramı getirildi. 
Irak’taki ayaklanmalarda sloganlar artık “Ne Şii ne Sünniyiz. Biz Iraklı’yız” oldu. Bu gençlerin de arkasında kimlerin olduğunu kimse bilmiyor. Ama Amerika destekliyor. Amerika, önce Irak’ı karıştırdı şimdi de İran’ı karıştırıyor. Hoşyer Zebari IMF aracılığıyla 55 İsrail firmasına ihaleleri verdi. Amerika dünyanın dört bir tarafından cihatçı insanları DEAŞ çatısı altında toplayarak ortadan kaldırdı. Bir taşla birkaç kuş vurdu.
Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin KIRDAR konuşmasının sonunda Irak halkının Saddam rejimini arar hale geldiğini, Irak’ta istikranın bozulduğunu belirtti. Sohbetin ardından Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin KIRDAR’a Dernek Başkanı Prof. Dr. Önder KUTLU ve Dernek Sekreteri Mehmet ALTUNTAŞ tarafından hediye takdim edildi.



HİSDER | HİKMET İLİM ve SANAT DERNEĞİ

Aksinne Mahallesi Gülen Sokak No:4/B Meram /KONYA
Genel Sekreter Muzaffer TULUKÇU : 0 (506) 510 01 60
Sekreter Hasan ÖZÜCAN : 0 (536) 360 17 63