HİSDER Hikmet İlim ve Sanat Derneği) in Selçuklu Belediyesi Meram Uluslararası Gençlik Akademisinde 21 Ocak 2019 tarihinde düzenlediği Pazartesi toplantılarında Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi öğrencileri Hafız Enes TANRIVERDİ ve Fatih CANKIYMAZ Kur’an-ı Kerim tilaveti yaparken Konya İl Müftü Yardımcısı Aslan ÇITIR“ Tek Din İslam “hakkında dernek üyelerine bilgi verdi.

Enes TANRIVERDİ Bakara suresinin 152-156. ayetlerinin okumasından sonra Aslan ÇITIR bizleri var eden Allah’a hamd ederek konuşmasına başladı.Dinler tarihi  yok, sadece İslam’ın tarihi var. Cuma hutbelerinde “Şüphe yok ki Allah katında tek din İslâm’dır.”ayeti okunur. Hz. Adem’den Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya kadar gelen din, İslam’dır. Bununla alakalı olarak Kur’an-ı Kerim’de doğrudan ve dolaylı olarak 2336 ayeti kerime bu konuya atıfta bulunuyor. Din, ümmet, şeriat, İslam kelimeleriyle de karşılanır. Kur’an-ı Kerim’de geçen “millet” kelimesi “din” anlamında kullanılır.
Kur’an-ı Kerim’e göre Hz. Musa ve Hz. İsa’ya gelen nüshalarda her iki peygamberde kendilerini “Müslüman” olarak tanımlarlar. Tahrifatta üç aşamayı ; “unutturduk, kendileri tahrif ettiler, Yahudiler firavun Hristiyanlar Yahudilerin baskısından yazamadıklarından dolayı sonra yazıya geçirilmiştir.” şeklinde ele alır.
Hz. Yakup çocuklarına “Müslüman olarak ölün. “ diyor. Hz. Musa ve İbrahim de kendilerini Müslüman olarak ifade ediyor. Elimizde tek bir Kur’an-ı Kerim var. Yüzyıllar öncesinde Afrika ve Endonezya’daki Müslümanlarla bağlantı olmamasına rağmen aynı Kur’an-ı Kerim’i okuyordu. 10 kıraatte farklılık görülmemektedir. Kur’an-ı Kerim kendisini “müheymin (muhafaza eden, şahit olan) ” olarak tanıtıyor. Maide Suresi 48. ayette önceki kitaplarda var olup da tahrif edilen ayetlerin Kur’an-ı Kerim’in için yerleştirildiği anlatılır. Her ümmette şeriat farklılığı vardır. Ancak itikat ve ibadette birliktelik bulunur. Namaz, zekât, kurban, oruç kadim ibadetlerdir.
Her ümmetin sorunu ne ise o konuda ayet gelmiştir. Kısas ayeti Tevrat’ta alternatifsizken İncil’de kısasın yanında af da bulunuyorken Kur’an-ı Kerim’de kısas, diyet ve af olarak seçenekler sunulur. Şeriat farklılığı suça karşı müeyyidelerde bulunur.  Âl-i İmrân suresi 81. ayette “ Allah peygamberlerden, ‘Ben size kitap ve hikmet verdikten sonra nezdinizdekini tasdik eden bir elçi size geldiğinde ona mutlaka inanacak ve yardım edeceksiniz’ diyerek söz almış, ‘Kabul ettiniz mi ve bu ahdimi üstlendiniz mi?’ dediğinde ‘Kabul ettik’ cevabını vermişler; bunun üzerine ‘O halde şahit olunuz, ben de sizinle birlikte şahitlik edenlerdenim’ buyurmuştu.
Allahü Teâlâ peygamberlerden birbirlerini destekleyeceklerine dair söz almıştı. Diğer peygamberlere inen orijinal vahiyler öncekileri tasdik edici ve koruyucu özellikler taşır. Birinci atamız Hz. Adem, ikinci atamız Hz. Nuh, üçüncü atamız Hz. İbrahim’dir. Hz. İbrahim’in Hz. Nuh’a tabi olduğunu ifade edilir. Peygamberimizde Hz. İbrahim’e tabidir. Yeryüzünde tahrife uğramadan günümüze kadar gelen ve kıyamete kadar Allah’ın koruması altında devam edecek tek kitap Kur’an-ı Kerim’dir. En’âmsuresi 161. ayette “De ki:  ‘Şüphesiz Rabb’im beni doğru yola, sapasağlam bir dine, Allah’ı bir bilen İbrahim’in dinine iletti.’ O, ortak koşanlardan değildi.”buyrulur.Saffat suresinde tek Rabb’a vurgu yapılır..
İsrâ suresi 77. ayette önceki peygamberlerin sonrakileri müjdelediklerini, kanunlarında hiçbir değişiklik olmadığını ifade eder. Bakara suresi 13. ayette “Onlara, İnsanların inandıkları gibi siz de inanın, denildiğinde ise  ‘Biz de akılsızlar gibi iman mı edelim?’ derler. İyi bilin ki, asıl akılsızlar kendileridir, fakat bilmezler.” Hz. Lokman oğluna namaz kılmayı, iyilik etmeyi öğütlüyor.
Hz. Musa zamanında mabette namaz kılınabiliyordu. Firavun mabetleri yıktı, namazı yasakladı. Evlerini kıble yapın, ibadet edinin denmiştir. Hz. İbrahim ailesini Mescid-i Haram’a yerleştirmiştir. Hacsuresi 26. ayette “Hani biz İbrahim’e, Kâbe’nin yerini, “Bana hiçbir şeyi ortak koşma; evimi, tavaf edenler, namaz kılanlar, rükû ve secde edenler için temizle” diye belirlemiştik.”Hadis-i şerif’e göre Mescid-i Haram Mescid-i Aksa’ya göre 40 yıl önce yapılmıştır.
Meryem suresi 32.ayette Hz. İsa’ya seslenilerek “Yaşadığım sürece bana namazı, zekâtı ve anneme saygılı olmayı emretti; beni zorba ve isyankâr yapmadı.”denir. Müjde anlamına gelen İncil’de Hz. İsa, Hâtemü’l-enbiya Peygamber Efendimiz’in ismini “Ahmed” olarak müjdeler.
.            Program sonunda Fatih CANKIYMAZ Nebe (Amme) suresinin 31-41. ayetlerini okudu. Dernek Başkanı Prof. Dr. Önder KUTLU tarafından Aslan ÇITIR’a, Zeki SEZER ve Mehmet Emin TULUKÇU tarafından Fatih CANKIYMAZ’a, Hüseyin Elliiki ve Nizamettin YETİŞEN tarafından Enes TANRIVERDİ’ye dernek plaketleri takdim edildi.



HİSDER | HİKMET İLİM ve SANAT DERNEĞİ

Aksinne Mahallesi Gülen Sokak No:4/B Meram /KONYA
Genel Sekreter Muzaffer TULUKÇU : 0 (506) 510 01 60
Sekreter Hasan ÖZÜCAN : 0 (536) 360 17 63